.
Ośrodek  Przetwarzania  Informacji  –  Państwowy  Instytut  Badawczy

Portal Nauka Polska

Ludzie nauki

Podstawowe informacje

Baza powstała w 1990 roku, od tej pory dane są w dalszym ciągu gromadzone i aktualizowane. Istnieje możliwość uzupełniania danych o informacje, dotyczące wcześniejszego okresu, na przykład o doktoraty i habilitacje uzyskane przed 1990 rokiem.

Za pomocą wyszukiwarki odnaleźć można informacje o:

  • osobach związanych z nauką w Polsce, posiadających co najmniej stopień naukowy doktora, w tym również osobach występujących w podbazie „uczeni polscy za granicą” (Polacy pracujący i mieszkający poza Polską) oraz obcokrajowcach – członkach PAN i PAU, a także zagranicznych naukowcach recenzujących polskie prace naukowe;
  • nielicznych osobach bez stopnia naukowego, którzy pełnili funkcję kierowników prac badawczych lub funkcje zarządcze w jednostkach zaplecza naukowego.

Opis osoby zawiera:

  • nazwisko i imię lub imiona;
  • stopnie i tytuły naukowe;
  • adres e-mail (gdy wyrazi ona na to zgodę);
  • uprawianą dyscyplinę i specjalności naukowe;
  • miejsca pracy, w tym także historyczne (praca na etacie);
  • pełnione funkcje;
  • tytuł rozprawy doktorskiej i habilitacyjnej;
  • datę nominacji profesorskiej i dziedzinę, w której został przyznany tytuł;
  • prace badawcze, w których brała udział jako autor/współautor, kierownik lub recenzent;
  • w opcji „Sylwetka naukowa” dodatkowo między innymi: przebieg kariery zawodowej oraz inne informacje dotyczące aktywności naukowej i pozanaukowej, nagrody i odznaczenia.

Uwaga: w serwisie nie udostępniamy prywatnych adresów i telefonów.

 

Jak korzystać z bazy?

Należy pamiętać, że wypełnienie wszystkich pól przy wyszukiwaniu znacznie zmniejsza szansę uzyskania wyniku. Serwis nie wyświetla przeszukiwań zwracających więcej niż 1000 rekordów. Jeśli wynik wyszukiwania przekracza 1000 rekordów, należy zawęzić przeszukiwanie, czyli użyć większej liczby kryteriów.

Wyszukiwanie proste

Pozwala przeszukać bazę według dwóch kryteriów: nazwiska oraz imienia. Można oczywiście używać tych kryteriów rozłącznie, tzn. można wpisać tylko nazwisko lub nawet jego fragment. Zaleca się korzystanie z opcji „zawiera”, gdyż zwiększa to szansę wyszukania osoby nawet w sytuacji, gdy nie znamy dokładnego brzmienia nazwiska. W rubryce „imię” wpisujemy jedno imię nawet wtedy gdy wiemy, że poszukiwana osoba posługuje się dwoma imionami. W wyniku wyszukiwania otrzymamy rekordy, w których jedno z imion jest takie, jak zadane.

Wyszukiwanie złożone

Do tego wyszukiwania służą cztery pola.

  1. Tytuł naukowy. Umożliwia wyszukanie osób legitymujących się określonym stopniem naukowym. Zaznaczając na przykład „dr”, otrzymamy również osoby figurujące w bazie jako „dr inż.”, a także „ks. dr” itp.
  2. Dyscyplina naukowa. Pozwala na wyszukiwanie naukowców uprawiających określoną dyscyplinę. Nie możemy jednorazowo znaleźć osoby z kilku dyscyplin, więc poszukując na przykład ekonomistów i medyków, musimy uruchomić dwa oddzielne wyszukiwania.
  3. Specjalność. Wyszukujemy osoby zajmujące się określoną specjalnością naukową. Użytkownik musi sam wpisać specjalność – nie ma podpowiedzi w postaci słownika, tak jak to ma miejsce w przypadku dyscypliny. Jednorazowo można wpisać tylko jedną specjalność. W wyniku wyszukiwania otrzymamy wykaz osób, których przynajmniej jedna ze specjalności ma takie brzmienie jak zadana.
  4. Osoba zagraniczna. Zaznaczenie tego pola skutkuje uzyskaniem wykazu osób z podbazy „uczeni polscy za granicą”. Jeśli to pole nie jest zaznaczone w wyniku przeszukiwania, otrzymujemy pełny wykaz osób znajdujących się w bazie Nauka Polska.
 
 
 
 
 
 
Newsletter: 
 
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa WyższegoNarodowe Centrum NaukiNarodowe Centrum Badań i RozwojuCreative Communication ClusterPortal Funduszy EuropejskichKreoBox - miejsce spotkań biznesu, nauki i inwestorówTechnologie Money.pl: Nauka, Programy, Ekologia
Ośrodek Przetwarzania Informacji, al. Niepodległości 188 b, 00-608 Warszawa, tel. +48 22 57 01 400, fax. +48 22 825 33 19, e-mail: opi@opi.org.pl
 
Realizacja JMC
© 2014 Ośrodek Przetwarzania Informacji